Jordan er et forholdsvis nyt land, der tidligere overvejende var beboet af fastboende stammer og beduiner, hvis kogekunst må siges at lade meget tilbage at ønske, når det gælder smag og finesse. Beduinernes mad bestod af, hvad de havde til rådighed i præ-landbrugsperioden såsom kamel-, gede- og fårekød, yoghurt, brød og dadler. På denne måde opstod den jordanske nationalret mansaf, som udefrakommende gerne enten elsker eller hader.

Retten, der stadig af nogle jordanere spises med højre hånd, findes også i Palæstina, i den vestlige del af Irak, i dele af Syrien og Saudi-Arabien. Mansaf består af lammekød kogt i yoghurt og serveres traditionelt på et underlag af fladbrød og/eller ris. Retten serveres gerne til store begivenheder som bryllupper, fødselsdage og helligdage såsom Eid, påske, jul eller i forbindelse med besøg af æresgæster. Traditionelt serveres mansaf på en stor bakke, som man sidder omkring og spiser fra. Men hos den moderne jordanske familie serveres retten på husets fine fade og pyntes med ristede mandler og pinjekerner samt i nogle tilfælde lidt hakket bladpersille.

I det 20’ende århundrede har retten ændret sig en del. Tidligere blev mansaf lavet af kamel- eller lammekød, smør og brød. Senere hen – i 1920’erne blev ris en vigtig del af jordanernes kost og dermed også en del af mansaf. Det er også først senere, at man begyndte at tilsætte jameed – beduinerne fremstillede eller anvendte ikke jameed, før de bosatte sig. Jameed er fåre- eller gedeyoghurt, som koges til en masse for derefter at dryppe af i et ostelærred. Derefter tilsættes den tykke masse salt og rulles i små kugler, der tørres i solen.

Der findes flere varianter af mansaf alt efter regionale forskelle. I området omkring havnebyen Aqaba serveres mansaf med fisk, mens man i den nordlige del af Jordan til tider anvender kylling i stedet for lammekød.

I dag er Jordan, og især landets hovedstad Amman, et mangfoldigt samfund, hvor mange landes kogekunst mødes. Dejlige salater fra Libanon, egyptiske og syriske falafel, irakiske kebab, gryderetter og fisk, japansk sushi osv. Maden i Jordan er således en blanding af Nordafrika, Levanten, Iran osv. med tilbehør som oliven, pickles, yoghurt, hummus, frisk timian, mynte osv. Desserter og kager pryder ligeledes diskene i utallige udgaver. Så bryder du dig ikke om mansaf, så er der meget andet mad at vælge imellem, når du besøger Jordan.

Velbekomme eller ”bil-afiye” som man siger på arabisk.